Serval jako první domací mazlíček lidské civilizace!

Serval jako první domací mazlíček lidské civilizace!

Ahoj,

věděl jsi, že afričtí servalové byli jednou z úplně prvních domestikovaných koček? Většina lidí je nepovažuje za domácí, protože stále mají předky ve volné přírodě, i když byli domestikováni před jakýmkoli jiným domácím plemenem koček. Když říkám domestikovaný, myslím tím chovaný jako domácí zvíře a umožněný volný pohyb v rodinném domě.

Pokud považujete za domestikaci zvíře, které pro své přežití plně závisí na člověku, tak vlastně neexistují žádné plně domestikované kočky nebo psi. Pokud je vrátíte zpět do divočiny, budou schopni přežít sami. Jejich instinkt lovit a přežít stále existuje. Dělá to z nich nebezpečné domácí mazlíčky? To je zjevně výmluva, kterou používá mnoho úředníků a lidí, když tvrdí, že servalové by neměli být chovány jako mazlíci.

Servalové jsou chováni jako domácí zvířata tisíce let a většina servalů, které dnes vidíš jako domácí mazlíčky, není odebírána z volné přírody. Stovky let se chovají v zajetí po celém světě. Spousta dnešních servalů pravděpodobně pochází z egyptských domácích servalů.

V roce 2018 objevili archeologové v Egyptě sbírku mumifikovaných domácích koček v sérii starověkých hrobek. Některá pohřebiště exotických domácích zvířat byla stará více než 4 000 let. Tyto hrobky se nacházejí v Sakkáře, jižně od Káhiry. Rozlehlá pohřebiště domácích zvířat, která byla odkryta, sloužila městu Memphis - hlavnímu městu starověkého Egypta po 2 000 let. Mumifikované kočky nalezené v těchto hrobkách byly lvi, gepardi, servalové a několik menších koček, které dnes již vyhynuly.

Tehdy neexistovala žádná domácí plemena, která většina lidí dnes považuje za běžné domácí kočky. Ta přišla mnohem později a jsou potomky exotických koček, které si Egypťané chovali jako domácí mazlíčky.

Rozumím, že se někteří lidé chtějí rozptýlit stereotyp, tvrzením, že každá kočka s puntíky a exotického vzhledu, případně větší velikosti patří do divočiny. Víš o tom, že domácí servalové jsou zdravější a mají delší životnost než divocí servalové?

Chtěli bychom však dodat, že před rozhodnutím, zda si pořídit servala jako domácího mazlíčka, je třeba zvážit několik důležitých faktorů.

Zaprvé, servalové jsou stále divoká zvířata a mohou být nekontaktní, pokud nejsou řádně vycvičeni a socializováni. Nejsou jako domácí kočky, minimálně velikostí a silou. Vyžadují hodně pozornosti, především do 2 let života.

Za druhé, servalové jsou na mnoha místech světa nelegální. V České republice máme to štěstí, že pouze podléhá registraci a je nutno splnit pár podmínek pro schválení chovu.

Nakonec je péče o servaly dražší než o "obyčejné" kočky. Vyžadují venkovní výběh, speciální dietu a pravidelnou veterinární péči. Pokud nejste připraveni tento finanční závazek podstoupit, pak serval není pro vás to pravé ořechové.

Pokud o servalu jako domácím mazlíčkovi uvažujete, určitě si o tom hodně zjistěte a poraďte se s odborníkem. Serval může být skvělým společníkem, ale vyžaduje hodně péče a pozornosti.

Zpět na blog

Napište komentář

Upozorňujeme, že komentáře musí být před zveřejněním schváleny.